‘Het is de Geest die ons beweegt’

Wie gezond ouder wil worden moet bewegen. Een advies dat ons van alle kanten wordt voorgehouden. Zitten is uit den boze en vooral het blijven zitten. Een avond voor de buis hangen met een bakje chips - niet doen! Een werkdag achter het bureau- niet doen! Ga vooral in beweging om je koffie te halen, neem de trap als dat kan. Ga staand werken. Wil je fit en gezond blijven is er in ieder geval één duidelijk advies: beweeg.
Dat is niet alleen voor je lichamelijke conditie van belang, ook voor je geestelijk welzijn is beweging nodig.

Beweging betekent ook verandering. Je blijft ook letterlijk niet op dezelfde plaats. Beweging, verandering, het mag dan nog zo gezond zijn, dat wil niet zeggen dat iedereen ervan houdt. Voor mensen persoonlijk kan het lastig zijn en dit geldt  ook voor de kerk. Juist daar kan bewegen, veranderen, een behoorlijke klus zijn. Willen we graag dingen bij het oude laten.  Is er angst om het vertrouwde  los te laten.

Toch...we weten dat je niet kunt blijven staan en dat elke tijd haar eigen uitdagingen kent zeker qua geloven. Dat het niet waar is dat er de eeuwen door niets verandert. Steeds opnieuw zijn er mensen in beweging gekomen om de oude woorden in verbinding te brengen met de tijd waarin ze klinken. Om door te geven wat ze hebben ontvangen, wat hen troost en uitzicht geeft. Zij doen dit op hun eigen manier met nieuwe woorden.

God zelf in beweging – als mens onder de mensen komen wonen in Jezus. Zo anders, zo nieuw. In en door Hem is te zien wat Gods liefde betekent. Jezus leeft Gods liefde in de manier waarop Hij de mens tegemoet treedt, in wat Hij leert, hoe Hij deelt. Hoe daar waar zorg en aandacht is water wijn wordt. Leven gevierd.
Dat liefde ook tot afgunst kan leiden, ook dat is te zien. De neiging van de mens om het goede kapot te maken, te kruisigen. Gods Zoon gaat dat niet uit de weg, houdt vast aan de liefde van de Vader ook al  zal dit leiden tot de dood. In Zijn lijden komt alle lijden samen. Meegedragen wordt dit door Hem,  alle dood, alle haat, alle afgunst, alle pijn van dingen die fout gaan. Zijn kruishout vormt een blijvende aanklacht tegen dit alles. Tegelijk, en dat is onze hoop, opent Jezus door zijn gave van leven, het leven voor ieder mens.

God laat niet los wat zijn hand begon. Liefde  overwint de dood.  Gods liefde  sterker  dan alles – die liefde die ons tot op de dag van vandaag beroert, aanstoot als een zachte wind om je hoofd. Een steun in de rug die je vooruit blaast. Toe maar ga maar- Ik ben er wel. Ik laat je niet los zoals Ik ook mijn kind niet los heb gelaten. Kijk om je heen en zie het wonder van Gods aanwezigheid. Voel de Geest die ons beweegt!

Ds. Janneke Middeljans-v.d. Weide