Uit de pastorie Uit de pastorie

Het is vandaag 30 november. Het leven in en om de pastorie is vandaag, en trouwens ook de week die achter ons ligt, anders dan gewoon. De Knieperties smaken opperbest, daar mankeert niks aan. Wat een fantastisch stuk werk is daar weer verzet door een flink aantal mensen. Ik was de dagen dat ze gebakken werden niet in de gelegenheid langs te komen. Dat vind ik jammer, maar wat in ’t vat zit verzuurd niet. Ds. Hans heeft de honneurs waargenomen en was onder de indruk van het gebeuren.

De weken na mijn intrede heb ik met een aantal mensen heel plezierig kennis gemaakt. Ook met diverse groepen heb ik één of enkele bijeenkomsten meegemaakt – soms om iets voor te bereiden, soms een meer reguliere bespreking. Alles bij elkaar heb ik al een aardig aantal mensen leren kennen;  raken we stap voor stap vertrouwd met mensen en gewoonten en doe ik mee in het opzetten van bijeenkomsten van allerlei aard. Wij voelen ons thuis hier, ervaren de omgang als heel plezierig en hebben ook de indruk dat dit wederzijds is. Wat een zegen!
En dan die afgelopen week. Op woensdag-donderdag kregen we signalen dat het met dochter Dieuwke opeens minder gaat. Als gewoonlijk ging ik donderdag naar haar toe, om vrijdag weer naar huis te gaan. Maar de situatie was zo, dat ik in goed overleg met onze voorzitter – die meer mensen inschakelde voor overleg – Dieuwkes begeleiding en familie besloot voorlopig bij Dieuwke te blijven. Haar levenseinde leek ‘opeens’ heel dichtbij. Met de dagen en nachten die ik bij haar was leefde Dieuwke een beetje op – maar ik werd ziek. Dat was afgelopen dinsdag. Hans haalde mij op en sinds dien ben ik thuis, nu weer zo goed als beter.
Gisteren kreeg ik bericht dat Dieuwke weer achteruit gaat. Eten en drinken lukt alleen nog mondjes maat. Gelukkig sta ik in heel korte verbinding met wie haar verzorgen en haar artsen. Zoals het nu lijkt ga ik morgen of uiterlijk overmorgen terug naar Ermelo om dichtbij Dieuwke te zijn. Wij zijn u, jullie zo dankbaar dat we de ruimte krijgen om nu dichtbij Dieuwke en als familie bij elkaar te zijn. Dit is, na de prachtige intrede, het mooiste cadeau dat u en jullie mij en onze familie kunnen geven.
Ondertussen neemt ds. Hans daar waar nodig mijn taken waar. Ook nu weer in heel goed overleg met het moderamen/de kerkenraad. Voor Hans een heel mooie gelegenheid om de gemeente ook van dichtbij te leren kennen, voor de gemeente fijn dat het nodigste gewoon doorgaat. Ondertussen blijf ik via telefoon, app, email en soms ook persoonlijke contacten goed op de hoogte van wat er in de gemeente gebeurt.
Het is heel verdrietig, wat er in ons gezin gebeurt. We weten niet hoe de komende weken eruit zullen zien. Wij danken u en jullie voor het begrip dat jullie tonen, het meeleven dat we ontvangen. Sommigen bidden voor Dieuwke en voor ons. Dat vinden we heel fijn.
We weten ons - en vooral ook het leven van Dieuwke geborgen in Gods hand. Dat geeft ons kracht en goede moed voor de toekomst. Dat helpt ons zeer deze weg te kunnen gaan.

Ik denk aan lied 913:1
Wat de toekomst brengen moge,
mij geleidt des Heren hand;
moedig sla ik dus de ogen
naar het onbekende land

Een hartelijke groet van ds. Anneke Wouda en ds. Hans Jonker.

Heilig avondmaal
datum en tijdstip 20-01-2019 om 09:30