Uit de pastorie Uit de pastorie

Van verschillende kanten is ons gevraagd, of het niet aardig zou zijn om ons via het Kerkblad aan u, aan jullie voor te stellen. Nu ik me hieraan zet - het is vrijdagmiddag op de vrijdag voor mijn intrede in de protestantse gemeente Nieuw Buinen – Buinerveen en Drouwenermond -, merk ik dat ik nog niet goed weet hoe ik u en jullie aan zal spreken. Lieve mensen? Maar ik ken verreweg de meesten van jullie nog niet, dan klinkt lieve misschien toch wat al te amicaal. Beste dan? Hmmm, dat klinkt als het opschrift boven een brief. Gemeenteleden? Ik kom er niet uit en laat het maar zo…

Wat ik graag wil zeggen, uitkijkend over een heerlijke herfsttuin (er is al veel blad gevallen) is dat we ons al aardig thuis beginnen te voelen. De dozen zijn uitgepakt en de meeste spullen hebben een plek gekregen. Het voelt goed hier! Ongelooflijk én maar al te waar, hoe jullie er met elkaar aan hebben gewerkt om ons een warm gevoel van welkom te bezorgen: zoveel werk is er aan de pastorie en de tuin besteed. Wat we ons na de eerste bezichtiging niet voor konden stellen zeg ik nu toch: het is een heerlijk huis op een prachtige plek. Een plek waar rust heerst en waar inspiratie vanuit gaat. Veel dank voor al jullie goede zorgen! Dat komt het werk in de gemeente vast ten goede.

Zondag a.s. is de intrede dienst. Vanaf dan hoop ik met vreugde en vrucht uw en jullie dominee te zijn. Een dominee die houdt van mensen, van de kerk en bovenal van God – zonder wie immers de rest niet zou bestaan. Van harte hoop ik dat we open en eerlijk tegen elkaar kunnen en zullen zijn. Dat we waardering uitspreken waar dat op zijn plaats is. Dat er ook ruimte is voor wensen en verlangens die nog niet zijn vervuld. En dat er plaats is voor teleurstellingen en tegenvallers. Waar die in openheid worden uitgesproken, worden het kansen voor verbetering.

Bij die openheid hoort, dat u en jij het mij laten weten, wanneer je een bezoek van mij op prijs stelt. Ga a.u.b. niet zitten wachten ‘tot u aan de beurt bent’, want ik begin gewoon ergens met bezoekwerk. Het kan dus zomaar een jaar duren voordat ik bij jou aan de deur sta.

Dat is nog een puntje dat aandacht verdient: met de kerkenraad heb ik afgesproken dat ik alle mensen die bij onze kerk staan ingeschreven bezoek. Een kennismakingsbezoek. Ongeacht of je heel betrokken bent of helemaal niet. Dat bezoeken doe ik in principe zonder een afspraak te maken. Past het u niet als ik aan de deur sta? Is man of vrouw, vriendin of vriend, niet thuis, of een kind dat er graag bij wil zijn? Geen probleem: u zegt het eerlijk, ik heb mijn agenda bij me en we maken ter plekke een afspraak die beter uitkomt.

Wat mij betreft mag zo’n kennismakingsgesprek best een klein uurtje duren – dan hebben we over en weer gelegenheid elkaar redelijk te leren kennen. Nu snapt u ook, dat het even duurt voordat ik rond ben.

Wat mijzelf betreft: ik heb er veel zin in hier aan de slag te gaan. U en jou te leren kennen. Samen te bouwen aan de gemeente van onze Heer, hier.

Mijn man Hans Jonker is emeritus predikant – met pensioen zeg maar. In de vorige gemeente heeft hij hulpdiensten gedaan. Hij gaat ook hier, dit jaar al, een keer voor op zondag. We werken graag samen en praten veel over hoe kerk-zijn ook kan.

Uit mijn eerdere huwelijk zijn drie kinderen geboren: Auke (1981), Dieuwke (1982) en Lutske (1986). Dieuwke heeft zich, na een moeilijke start, ontpopt als een meisje – vrouw nu - met een meervoudige, verstandelijke beperking. Extra handicap is, dat ze niet kan praten terwijl ze wel hoort en naar wij denken veel begrijpt. Gelukkig heeft ze gelegenheid gekregen vanaf haar 11e dovenonderwijs te volgen, zodat de doven-gebarentaal haar taal is geworden. Ze woont in Ermelo, in een woonvorm met doven en krijgt zorg van ‘sHeerenloo. Sinds ongeveer een jaar weten we dat ze ernstig (lichamelijk) ziek is. Dat is een grote zorg. Via deze rubriek beloof ik jullie te informeren. U helpt mij ‘gewoon’ mijn werk te doen, door niet teveel naar haar te vragen. Wat ik nog wel graag kwijt wil, is dat juist Dieuwke veel heeft bijgedragen aan wie ik nu ben en hoe ik in het leven sta. Luisterend naar wat niet alleen met woorden wordt gezegd; oog en oor voor alle mensen en een groot hart voor wie en wat ánders is.

En dan wil ik nog twee dingen vertellen:

In de 1e plaats, dat ik bezig ben aan een opleiding Contextueel Pastoraat (als dominee hoor ik te blijven studeren. Dit heet in onze kerk PE: permanente educatie). Een 2-jarige opleiding, waarvan ik nu aan het 2e jaar bezig ben. Nog een paar keer ben ik – in werktijd - voor deze opleiding twee dagen in het klooster van Huissen, bij Arnhem.

In de 2e plaats misschien wel het allerbelangrijkst:

Ook voor jullie: jongeren, kinderen en jong volwassenen wil ik graag dominee zijn. Samen met jullie zoeken naar manieren van kerk-zijn die bij jullie passen. Maar ook luisteren naar wat jullie in het leven tegenkomen aan mooie, maar vooral moeilijke dingen. Ik ben er ook voor jou, als het leven tegenzit; als je geen zin ervaart of niet weet hoe het verder moet. Bel of app me om een afspraak te maken, of druk gewoon op de bel naast onze voordeur. Weet dat je welkom bent, met jouw verhaal en met waar nog geen woorden voor zijn.

Voor nu

een hartelijke groet en heel graag tot een persoonlijke kennismaking,

Uw en jullie dominee(s)

Anneke Wouda & Hans Jonker