Groene Fietstocht

Zo brachten we onder andere een bezoek aan de familie Prins aan het Noorderdiep 236, die bijen houden in hun achtertuin en die ons vertelden over het grote belang van bijen bij de bestuiving van groenten en fruit. Maar ook over de kwetsbaarheid van bijen voor bestrijdingsmiddelen, waardoor het momenteel niet goed gaat met vele bijenvolken.

Ook bezochten we natuurvoedingswinkel het Doppertje in Stadsknaal, waar ons verteld werd over de voordelen van biologische eten. Zo leerden we dat een groen rechthoekje met een wit blaadje op de verpakking ons garandeert dat er geen bestrijdingsmiddelen worden gebruikt, geen kunstmest en geen preventieve antibiotica.

Bij de Refajaziekenhuis stonden we stil bij de biovergisters. Twee grote bollen in het veld, waar biogas wordt opgewekt voor de verwarming van het Refaja.  Hiermee wordt maar liefst 275.000m3 aan gas bespaard en samen met de stroomopwekking de CO2 uitstoor met maar liefst 1.200.000 kg/ jaar gereduceerd.

De stallen (én de enorme lappen grond) van de vrije uitloopkippen van dhr. Wiltink waren ook erg boeiend om te zien.

En als klapper op de vuurpijl bezochten we het energieneutrale huis van de familie Groothuis. Alle energie die zij nodig hebben wekken ze zelf op met hun zonnepanelen. En dank zij allerlei technische mogelijkheden hebben zij geen gasaansluiting meer nodig (!) en leveren ze in de zomermaanden zelfs energie terug aan het elektriciteitsbedrijf. Het was bijzonder mooi om het enthousiasme van de bewoners te horen. Hopelijk volgen vele anderen het voorbeeld van ‘onze’ woningbouwvereniging!